HISTORIE

- FRA GAMMEL STOLTHET TIL NY STOLTHET
cupfinale1962

Klubbens historie

Sportsklubben Gjøvik-Lyn er med utgangspunkt i Gjøvik/Lyns historie en av landets eldste. fotballklubber; sogar noen måneder eldre enn Norges Fotballforbund. Klubbens virksomhet har opp gjennom alle disse årene hatt, og har fortsatt, en stor betydning for fotballen i byen og distriktet. Med utgangspunkt i en artikkel om Gjøvik/Lyn fra jubileumsåret 2002 – og utdrag fra Gjøvik Sportsklubbs jubileumsbok fra 1978 presenteres her vår felles historie frem til vi blir en klubb i 1993 og videre frem til i dag.

Begynnelsen for Gjøvik/Lyn

Benjamin Lingjerde tok i 1902 initiativ til stiftelsen av klubben og sammen med Hans Lindgjerde, M.Mevold, Halfdan H. Klevrud, Konrad W. Nordby og Sverre Ihle så klubben dagens lys på Kafe Vidar 01.02.1902. I tillegg var åtte-årige Albin Ihle tilstede på stiftelsesmøtet. Klubbens første navn var Sportsklubben Thor og ved siden av fotball var ski og skøyter på programmet hvor bla Tranbergbakken ble benyttet til skirenn. Allerede året etter ble det besluttet at klubbens navn skulle være Sportsklubben Lyn og allerede i 1904 stilt klubben med A, B og juniorlag. Fotball-interessen var kommet til byen og klubbens første krets-mesterskap kom i 1908 etter seier over Ringsaker Fotballklubb. Samme året deltok klubben i norgesmesterskap-et og en av våre spillere; Fridtjof Skonnord utmerket seg så mye at han fikk den æren å spille landskamp mot Sverige i den aller første norske landskampen for Norge.

Navneskifte

Sammen med Gjøvik Skiklubb, Gjøvik Tennisklubb og Gjøvik Turnforening gikk klubben i 1910 inn i Gjøvik Idretts-forening og klubbens navn ble endret til Fotballklubben Lyn og fra og med nå av drev klubben kun med fotball og klubben var i fremgang. Allerede samme året ble Gjøvik stadion/Plassen en realitet; riktignok en fotballbane kombinert med travbane, utstillingsplasser og tennisbaner; men klubben hadde et samlingspunkt. Treningsforholdende var nå kraftig forbedret og alt lå til rette for en utvikling av fotballen i byen og vi tik kretsmesterskap i 1911, 1913 og 1914.

Norgesmesterskapsfinale

Vår første finale i norgesmesterskapet fant sted i 1914 hvor vår finalemotstander var Frigg som vant 4-2 etter at vi hadde ledet 2-0 til pause. Våre gutter fikk utmerket kritikk og vi var for alvor satt på fotballkartet og allerede i 1916 spilte laget seg frem til semifinalen i norgesmesterskapet hvor det ble tap for Ørn Horten. Dette året markerte slutten på klubbens første storhetstid da klubben nå var inne i et generasjonsskifte.

Det «nye» laget som nå ble bygget opp viste seg så langt i klubbens historie å bli et av de beste. Fra finalen i 1914 var kun en spiller igjen; Martin Grimsby var fremdeles en sentral spiller og sto for rutinen i ett ungt mannskap som allerede i 1924 igjen spilte semifinale i NM hvor Odd Skien ble for sterke.

Gjøvik Arbeideridrettslag

Den 16. Desember 1928 samlet 60 personer seg etter initiativ av byens to arbeiderungdomslag og vedtok at ”Gjøvik Arbeideridrettslag, tilsluttet AIF skal stiftes” G.A.I.Ls første formann ble Hans Tveter og dens aktiviteter spente fra skøyter og ski, via friidrett, håndball, hopp og turn til boksing – og selvsagt det klubben er mest kjent for: fotball. I 1937 møttes GAIL og Lyn for første gang der Lyn vant 1-0, men året etter var det stikk motsatt. Også i siste oppgjør mot Lyn som egen klubb vant Sporten, noe Lyngutter gjerne minnes på innimellom…

30-åra

Den lokale fotballen ble dominert av Lyn i begynnelsen av 30-tallet og Arvid Smedsrud ble Lyns andre landslagsmann med B-landskamp mot Sverige i 1932, William Bjølseth ble klubbens første godkjente dommer i 1934 og Lyn ble distriktsmester i 1937; det første året ligamesterskap ble satt ut i livet. Gjøvik ArbeiderIdrettsLag på sin side var representert i fotball på AIF-landslaget med Kåre Bredseth og Arvid Smedsrud i 1930, og Rolf Larsen året etter. En privat klubb med navnet ”Fram” fra brannvakta som meldte seg inn i GAIL skal ha dannet grunnlaget for at fotball ble en hovedlinje i klubben, selv om man måtte til Hamar og Oslo for å finne motstandere den gang innen arbeideridretten. På slutten av 30tallet bemerket klubbens seg på en turné i Danmark (der de også møtte Østerrikes landslag)og høstet gode kritikker; ”Siden Idrætsparken ble taet i bruk har der ikke været lejlighed til at se saa dyktig og nobelt spilende fotboldshold her i byen” skrev en Københavnsavis.

Etterkrigsårene

I krigsårene ble det ikke drevet organisert fotball i Gjøvik/Lyn, men illegale matcher mønstret folk fra begge klubber. Med idrettsforliket endret GAIL navn til Gjøvik Sportsklubb – og fikk raskt økenavnet ”Sporten”. Gjøvik-Lyn kom og kom raskt i gang igjen og allerede i 1947 sto gressbanen ferdig slik vi kjenner den idag. I 1949 ble klubbens navn endret til Fotballklubben Gjøvik-Lyn etter direktiver fra NFF av hensyn til forveksling med Lyn Oslo og utover 50-tallet spilte klubben stort sett alle sesongene i Landsdelsserien som var landets nest øverste divisjon.

Tidlig på 50-tallet mønstret «Sporten» sitt kanskje beste mannskap i den epoken – i 1950 3 x Olsen, Solum, Asplund, Lundby, Skjøld, Simenstad, Wilberg, Rostigen og Furuseth på laget. Den beste sesongen var kanskje i 1953 (Olsen, Tveidt, Johansen, Hagen, Hansen, Olsen, Wollan, Hermansen, Furuseth, Simenstad, Johansen, Hansen, Svendsen, Thorleifsen og Wilberg) da de gikk gjennom serien ubeseiret i 2. Divisjon på høsten og ble distriktsmestere etter seier over Storhamar. Det ble 2. plass i 1. Divisjon året etter – og ved en annen anledning slo den samme gjengen nesten Vålerenga ut av cupen.

Norgesmester og eliteserie for Gjøvik/Lyn!

På slutten av 50-tallet kom det flere spiller til Gjøvik/Lyn, dette var Gjøvikgutter som skulle danne det kommende storlaget i klubben og som endte med norgesmesterskap i 1962 samtidig med opprykk til eliteserien. Som et resultat av norgesmesterskapet ble det også spill ute i Europa hvor Apoel Nicozia fra Kypros ble våre banemenn i 1 runde. Etter cuptriumfen spilte laget seg frem til semifinael i cupen hele tre ganger; dessverre med tap i samtlige, mens vår opptreden i eliteserien dessvere ble med den ene sesongen 1963. Klubbens sterke prestasjoner på 60-tallet var bla et resultat av tre meget gode spiller; Kjell Kolberg, Erik Johansen og Rolf Bjørn Backe hvor de to sistnevnte fikk flere kamper på vårt A-landslag; mens Kjell fikk flere ungdomslandskamper.

«Sporten» på 60 tallet

I 60åra var Lyn klart det beste laget – og i 65 var Gjøvik Sportsklubb helt nede i 5 divisjon. Men folk ga ikke opp, og her må Magnus Olsen nevnes som Mr. Sporten himself som kom til klubben i 1936 etter å ha vunnet juniormesterskap med Gjøvik/Lyn – og etter dette hadde han sammenhengende tillitsverv i alle sine år der han selv i jublieumsintervjet fokuserte på at at alle skulle føle seg velkommen og behandles likt, selv om en innimellom ”..lyt bruke litt kjeft ellers går det ikke”. Han hadde langt over 400 kamper for klubben (men er slått av brødrene Helge og Einar med hhv 531 og 482 matcher, tett fulgt av Arne Johansen med 416 matcher). Magnus Olsen ble æresmedlem i 1968, en ære han delte med Anton Bergum, Sverre Andersen, Einar Eriksrud, Paul Strandvik, Victor Dahl og Rolf Lundby.

Aktivitetene i Brakka på Victoriatomta der Gjøvik Sportsklubb holdt til og etter hvert overtagelsen av driften på Samfundet med tilhørende bingodrift og forsamlingslokale til ymse formål i Øvre Torggate ga Sportsklubben en kraftig bedret økonomi. Klubben skaffet egne busser og biler og arrangerte stadig sammenkomster, sommerturer og fikk også satt opp garasje for slumsøstrene på dugnad og arrangerte juletrefester og andre sosiale tiltak. Klubben var også sterkt medvirkende til det flombelyste treningsanlegget på Tranbergflåa som sto klar i 1975 etter samarbeide med bl.a. Gjøvik/Lyn.

1970-1990

Sistenvnte hadde det tøft i denne perioden og i sesongen 1974 måtte klubbens A-lag spille i den lokale 4 divisjon som skulle ble et tilholdssted helt frem til 1982 hvor opprykket endelig ble klart og klubben igjen var klar for spill på nasjonalt plan i gamle Østland Nordre. Dessverre fortsatte motgangen og allerede i 1988 blir det nedrykk til 4 divisjon, og om ikke dette var nok; klubben må i 1989 ta det tunge steget ned i den nest beste lokale divisjonen; nemlig 5 divisjon. I «Sporten» kom en meget god årgang spillere født rundt 1970 og fremover – som blant annet spilte seg til flere internasjonale cupsluttspill dannet grunnlaget for et sterkt lag på slutten av åttitallet. Tre av disse spoilte senere eliteseriefotball: Tommy Hansen (HamKam, Sogndal), Atle Maurud (bl.a. toppscorer for Lyn Oslo) og Tom Henning Hovi – som tok både serie og cupmesterskap med Vålenga. Frem til siste match som egen klubb kjempet og vant Sporten mange seiere før de gikk inn i samarbeidet som i dag er Sportsklubben Gjøvik Lyn. Etter en sesong med «gradvis» sammenslåing med Gjøvik Sportsklubb spilte klubben fra 1993 formelt sammenslått og under sitt nye navn Sportsklubben Gjøvik/Lyn i den nye 3 divisjonen.

Det nye Sportsklubben Gjøvik-Lyn fikk i sine svarte bukser og røde trøyer et nytt opprykk i 1995 hvor vi under ledelse av Svein Cato Bakkemo tok steget opp i 2 divisjon. Det ble 5 sesonger i 2 divisjon og sesongen 2001 endte med nedrykk til 3 divisjon. Oppholdet ble nå heldigvis kun en sesong; jubileumsåret 2002 ble kronet med opprykk og en liten «folkefest» på Plassen da opprykket ble sikret mot Jotun IL. Vi var igjen med i fotball-Norge og håpet vi skulle kunne etablere oss der. En formidabel innsats fra flere sentrale personer i klubben muliggjorde også en flott kunstgressbane som ble innviet i 2006.

SK Gjøvik-Lyn
Right Menu Icon