I dag har klubben vår 120 års jubileum!

Publisert

Sportsklubben Gjøvik-Lyn er med utgangspunkt i Gjøvik/Lyns historie en av landets eldste fotballklubber. Faktisk noen måneder eldre enn Norges Fotballforbund. I dag 1.februar 2022 fyller vi 120 år!

Fra gammel stolthet til ny stolthet!

Kort historikk – les mer i linken nederst i artikkelen

Gjøvik/Lyn

Benjamin Lingjerde tok i 1902 initiativ til stiftelsen av klubben og sammen med Hans Lindgjerde, M.Mevold, Halfdan H. Klevrud, Konrad W. Nordby og Sverre Ihle så klubben dagens lys på Kafe Vidar 01.02.1902.

På slutten av 50-tallet kom det flere spiller til Gjøvik/Lyn, dette var Gjøvikgutter som skulle danne det kommende storlaget i klubben og som endte med norgesmesterskap i 1962 samtidig med opprykk til eliteserien. Som et resultat av norgesmesterskapet ble det også spill ute i Europa. Klubbens sterke prestasjoner på 60-tallet var bla et resultat av tre meget gode spiller; Kjell Kolberg, Erik Johansen og Rolf Bjørn Backe hvor de to sistnevnte fikk flere kamper på vårt A-landslag.

Gjøvik Sportsklubb

Den 16. Desember 1928 samlet 60 personer seg etter initiativ av byens to arbeiderungdomslag og vedtok at ”Gjøvik Arbeideridrettslag, tilsluttet AIF skal stiftes” G.A.I.Ls første formann ble Hans Tveter og dens aktiviteter spente fra skøyter og ski, via friidrett, håndball, hopp og turn til boksing – og selvsagt det klubben er mest kjent for: fotball. I 1937 møttes GAIL og Lyn for første gang der Lyn vant 1-0, men året etter var det stikk motsatt.

Tidlig på 50-tallet mønstret «Sporten» sitt kanskje beste mannskap i den epoken – i 1950 3 x Olsen, Solum, Asplund, Lundby, Skjøld, Simenstad, Wilberg, Rostigen og Furuseth på laget. De beste sesongene var i 1953 og 1954 da de rykket opp fra 2.divisjon og spilte 1.divisjon året etter.

Dagens klubb

I 1993 ble Gjøvik/Lyn og Gjøvik Sportsklubb slått sammen og navnet ble Sportsklubben Gjøvik-Lyn. I perioden frem til i dag har klubben vært i 2.divisjon mange år. Klubben endret også navn til FK Gjøvik-Lyn etter et avsluttet samarbeid med Gjøvik FF på 2000 tallet. Men 10.mars 2020 ble det på klubbens årsmøte enstemmig vedtatt at man skulle ta tilbake navnet SK Gjøvik-Lyn og samtidig endre fargene tilbake til rødt og svart og det samme som i 1993. Dette gjenspeiler historikken til begge klubbene. Logo ble også endret tilbake med fokus på historikk og at det er to klubber som har slått seg sammen. Sportsklubben Gjøvik-Lyn er stolte av historien til begge klubbene og dette vil være en viktig del av vår identitet fremover.

Klubben har i 2021 ca 730 medlemmer og ca 50 lag med rundt 500 spillere. A-lag herrer spiller i PostNord ligaen og er dermed blant landets 60 beste lag. A-lag damer har vært et samarbeidslag med Vind IL og spiller i 3.divisjon. Vi har også et seniorlag for herrer i 4.divisjon og det jobbes godt med talentutvikling i ungdomsavdelingen.

Her kan du lese mer om klubbens historie:

https://www.gjoviklyn.no/klubben/historie/

Flere
nyheter

SK Gjøvik-Lyn
Right Menu Icon