Tett på: Richard Taylor

Publisert

Han er ikke den største personen i klubben, men ambisjonene og arbeidstempoet er desto større. Han farer rundt på stadion både sent og tidlig, hovedsakelig på juniorlaget, men også på mange andre lag sine treninger.

Nylig er han observert på krykker etter å ha reparert en gammel skade. Han trives på Gjøvik, han er glad for hvordan han har blitt mottatt i klubben og nå også imponert over hvordan han har blitt ivaretatt av norsk helsevesen. Hvem da lurer du. Richard Taylor, eller Rich som han kalles. Vår forholdsvis nye leder for spiller/trener-utvikling i ungdomsavdelingen.

I York, England koser en liten femåring seg med å se på fotballkamper på tv sammen med far og bror. Den gangen var det nok mer samhold enn fotballinteresse som var grunnen til dette. Da han var 10 kjøpte han sin første Manchester United fotballskjorte for 1£ av en kompis.

Senere, som ungdomsspiller prøvespilte han både for York City og Sheffield United. Videre gjennomgikk han et toppfotball-løp ved York College, noe som førte til at han fikk spille på Garforth Town FC, en semiproff klubb i Leeds. En skade førte til at han som 18-åring gikk fra å være spiller til å satse på trenerkarrieren. Dette har han nå jobbet med i 20 år.

Når han tenker tilbake på ungdomstiden føler han at fotball holdt ham unna trøbbel ettersom han vokste opp i et litt tøft nabolag. Han er eldst av 6 søsken og ble vant til å beskytte og passe på de yngre. Disse minnene gjør at han fortsatt føler det viktig å holde barn og unge i aktivitet og gi dem en plass å høre til slik at de ikke kommer så lett borti mindre gode aktiviteter.

Falt for Norge

Første gang Rich var i Norge var i 2016. Dette ble arrangert via Chris Coates som da jobbet for Raufoss Fotball. Han ble invitert for å se på rollen som trener for juniorlaget. Denne turen åpnet øynene hans for å jobbe i utlandet. Han var tilbake to ganger etter det, først til Fredrikstad og så til Gjøvik. Han falt for Gjøvik da han følte seg så velkommen i klubben og fikk lyst til å flytte hit.

Hjemme i England forlot han to flotte jobber som ga ham mye. Den ene var i i2i International Academy der han jobbet med utvikling av unge talenter mellom 18 og 21 år, fra mange plasser i verden. Han hjalp dem å kombinere fotball og studier og senere ut i verden i diverse klubber. Han anbefaler dette gjerne for spillere hos oss som føler for å satse og komme seg ut i verden. (hvis du vil se mer om det i2i Football Academy ).

Den andre jobben var talentspeiding for ManU, noe som brakte ham rundt i Nord-England for å finne talenter som kunne passe i klubben. Dette var en jobb det satt langt inne å forlate, men han føler fortsatt at avgjørelsen var riktig.

Flytting i en tøff periode

Da han kom hit i januar 2020 flyttet han inn i en liten leilighet i sentrum. Hjemme i York satt hans kjære Helen tilbake alene. De to møttes utenfor et kaffehus for 5 år siden og Rich forteller at det var kjærlighet ved første blikk. De hadde flere felles interesser, blant annet reiser og natur. De har i disse årene flyttet 6 ganger, men føler de kan bo hvor somhelst så lenge de er sammen. Selvsagt tok det ikke lang tid før han begynte å savne sin kjære Helen. Hun hadde aldri vært i Norge og måtte bare stole på hans dømmekraft da de bestemte at hun skulle komme etter hit. Hun kom seg så vidt inn i landet før Corona stengte grensene og fikk starte sitt nye liv her med en 10 dagers karanteneperiode. Hun fikk etter hvert jobbe litt for den internasjonale skolen på Kallerud og er i tillegg støttekontakt gjennom kommunen. Nå har disse to akkurat funnet seg en litt større leilighet som blant annet gir mulighet for å ha gjester fra hjemlandet…..når smittesituasjonen tillater det.

Så hvem er han…

På fritiden liker han veldig godt å lage mat sammen med Helen. De prøver nye oppskrifter og forsker litt på hva de kan få til. De er også mye ute i naturen og er helt overveldet over hvor flott vi har det her. Helen liker å fotografere og på sosiale medier har hun blitt en stor Gjøvik-ambassadør og solgt oss inn til familie og venner hjemme i England. Det har vært en viss bekymring for parets overlevelse å spore blant venneflokken når det har blitt lagt ut vinterbilder med kulde og masse snø. Rich skrøt en gang av at han stod i 3 feet of snow (ca 1 meter snø) når han tok et bilde, og hans søster ertet ham med at da var det rart han kunne se noe som helst. Han er nemlig ikke så høy…

Ut over det beskriver han seg selv som en omsorgsfull og empatisk fyr som liker å være eventyrlysten. Han er generelt interessert i mennesker og har lite sans for bøller, mobbere og urettferdighet. Det er også innafor å nevne at han har stor sans for humor og er veldig sosial.

Nå har han ganske nylig signert en flerårig kontrakt med klubben og har en rekke ansvarsområder. Først og fremst spillerutvikling i ungdomsavdelingen og dermed fagansvarlig for innhold i treningsprogrammene til lagene 13 – 16 år. Han forsøker å besøke hvert lag en gang pr uke, har dialog med trenerne og hjelper å velge øvelser og gjennomføre disse. Samtidig med dette er han alltid på utkikk etter talenter og sørger for at de som viser noe ekstra får ekstra utfordringer. Det er også viktig at han hjelper de andre trenerne med deres utvikling, slik at vi får det best mulige tilbudet og færrest mulig finner seg andre klubber. Flere unge trenere har fått grasrottrenerkurs via Kretsen, og flere er på vei.

 

Tanker om fremtiden

Rich ønsker mest av alt å få til et akademi som hjelper både klubb og spillere frem og opp. Dette er et langtidsprosjekt som er avhengig av at mange hjelper til. Han føler seg optimistisk på at klubben kan produsere mange lokale talenter og han føler sterkt for å klare å gi så mange som mulig sjansen til å bli den beste de kan. Hvis dette ser ut til å lykkes ser han ingen grunn til at han og Helen ikke kan bli lenge i Gjøvik.

Flere
nyheter

SK Gjøvik-Lyn
Right Menu Icon