I tribunens mage

Publisert

Det er sikkert mange meninger om den nye tribunen på stadion, jeg tenker den er ganske vakker, med sin flotte buede form og et smekkert tresmykke på toppen.

Det er sikkert flere enn meg som har lurt litt på hva som finnes under de ca 1500 sitteplassene. De fleste husker sikkert godt hvordan det var å tråkle seg oppover de gamle plankene, som minnet mer om en hønsestige enn sitteplasser. Nå går man på solid, glatt betong og det føles ganske risikofritt. Ikke får man den fæle, kalde trekken oppunder genseren lenger heller. Nå er det snart bare å glede seg til vårsol og gode fotballkamper igjen…

I dag har jeg vært på besøk i tribunens mage. En eksklusiv omvisning av ingen ringere enn selveste banemester Solbakken, ismann om vinteren og «gartner» om sommeren. Jobben hans har blitt fullstendig annerledes i løpet av vinteren, betraktelig mer spennende og med helt andre utfordringer. Han har blitt litt som typen fra eventyret om Askeladden, dere vet han med 7 somre og 15 vintre i magen. På stadion er han liksom litt herre over årstidene.

Nærmest klubbhuset er det kontor og garderobe, med flott lysegrønt gulvbelegg. Arkitektens teori var å knytte sammen ut og inne, ved å ta med det grønne inn. Lyse og trivelige rom som ikke er tatt i bruk enda. Her er det noen utfordringer med støy som må løses før de kan flytte inn. Ved siden av ligger garasjen der hovedsakelig traktorene parkeres. Det er også foreløpig en ledig plass, til ismaskinen, eller Zambonien som mange kaller den. Et nytt kjøretøy for Stian å mestre. Foreløpig er det ikke innkjøpt en slik maskin, så i vinter har de hatt en til låns. Det lurer et lite smil i Stians munnvik når han snakker om den, du vet….gutter og deres «leketøy».

Tilstøtende ligger det tekniske rommet. Her er det rør, kanaler og duppeditter så langt øyet kan se. Mon tro om en skare av hypre rørleggere har vært innom. Men nei, her er det dyktige, spesialiserte montører som har vært på ferde. Her er det ingen tilfeldigheter, men topp moderne elektronikk i skjønn synergi. Det er koblinger, varslinger, overvåkning og backup-løsninger for enhver funksjon. Stian sjekker rommet minst en gang om dagen og har også mulighet for å sjekke systemet på pc.

Under kunstgresset på skøytebanen ligger det kjølerør som er fylt med i overkant av 50 000 liter ammoniakkvann. Dette ammoniakkvannet blir kjølt ned ved hjelp av CO2 gass. Anlegget er konstruert for å holde gode forhold på isen opp til 10 plussgrader. Skøytesesongen vil normalt være fra midten av november til utgangen av mars, men her spiller været enn stor rolle. Overskuddsvarme fra kunstisen blir pumpet inn i varmesentralen til hovedbanen og vil være med å varme opp kunstgresset mesteparten av vintersesongen.

Neste rom er et lager, noe som er veldig kjærkomment for de ansatte på stadion. Her er det ikke helt ferdig enda, man Stian har planer for smart lagring av litt av hvert. Siste rom har nettingvegg for å oppnå nødvendig lufting til gasskjølere på rad og rekke, disse kjøler ned CO2 som kjøler ned ammoniakkvannet…

Dermed vet vi litt mer om hva som er under oss når vi koser oss på tribunen. Tusen takk til alltid serviceinnstilte og blide banemester Stian for omvisning og info om stadions nye hjerne.

Flere
nyheter

SK Gjøvik-Lyn
Right Menu Icon